جام جم آنلاين
صفحه اصلی روزنامه درباره ما ارتباط با ما پیوندها راهنمای سایت بورسبورس آب و هواآب و هوا انتشاراتانتشارات اشتراکاشتراک آرشیوآرشیو
چهارشنبه 30 مهر 1393 / 27 ذی الحجة 1435 / a 22 Oct 2014    آخرین به روز رسانی ساعت 08:20
عناوین کل اخبار
روزنامه
فرهنگ و سينما
اجتماعي
دفاع مقدس
اقتصادي
راديو و تلويزيون
سياسي
بين الملل
ورزشي
دانش
آموزش
حوادث
گردشگري
شهرستانها
تاريخ
گفتگو
سرگرمي
يادداشت
صوت وتصویر
عکس
کاریکاتور
RSS
نسخه موبایل جام جم
جستجوی پیشرفته
ضمائم
ویژه نامه ها
RSS FEED
سرگرمي
نسخه چاپی فرستادن با پست الکترونیک
يكشنبه 06 فروردين 1391 - ساعت 14:25
شماره خبر: 100805289799
امان از آشپزخانه هاي اپن
جام جم آنلاين: آشپزخانه یکی از مهم‌ترین قسمت‌های منزل است، از این رو بعضی به آن «قلب خانه» می‌گویند.

به هر حال این قسمت از خانه محبوب دل آقایان و محل کار کدبانوی خانه است. شاید این جمله با طرز فکر برخی خانم‌ها جور نباشد و خاطر آنها را آزرده سازد، ولی باید قبول کرد بانوان در هر موقعیت و جایگاهی هم که باشند به دلیل نقش موثرشان در تغذیه و سلامت خانواده، بهتر است این مکان را جزیی از محل کار خود بدانند.

آشپزخانه‌هایی که اپن شدند

تا چندی پیش آشپزخانه یک فضای خصوصی برای پخت و پز و یک حریم کاری ایمن برای خانم خانه بود، اما با گذشت زمان و افزایش جمعیت، رفته‌رفته وسعت خانه‌ها کوچک و آپارتمان‌هایی با مساحت حدود 30 متر و شاید کمتر ساخته شد. این امر موجب شد آشپزخانه تبدیل به یک دخمه تنگ و تاریک با روشنایی اندک و تهویه نامناسب شود.

مسلم است وقتی خانه‌ای به مساحت30 متر ساخته شود، تعبیه دو پنجره برای آن زیاد هم هست. یک پنجره برای سالن و یک پنجره برای اتاق خواب.

پس روشنایی آشپزخانه چه خواهد شد؟ تهویه این مکان بسیار مهم چگونه و از چه طریقی انجام شود؟ برای حل این مشکل، اهل فن، از معماری و سبک آشپزخانه‌های اپن کمک گرفته و قسمت بالای دیوار حایل میان آشپزخانه و سالن را برداشته و نیمه کردند.

به این صورت، فضای سالن و آشپزخانه در هم ادغام، مشکل تهویه و روشنایی تا حدودی رفع و از همه مهم‌تر میز آشپزخانه که محل فعالیت بانوی خانه است آماده و بر وسعت خانه نیز افزوده شد.

کم‌کم با تغییر نگرش نسبت به آشپزخانه‌های سنتی و قدیمی، ساخت آشپزخانه اپن در خانه‌های بزرگ هم رواج یافت.

جالب این‌که این روزها علاوه بر شهرنشینان، خانواده‌های روستایی نیز اقدام به تغییر و تبدیل آشپزخانه‌های قدیمی خود می‌کنند.

آنها عقیده دارند که آشپزخانه‌های سنتی، فضای بنا را دمده کرده و موجب تنزل فرهنگ خانواده می‌شود. اما... .

گام های بعد از اپن شدن آشپزخانه ها

تبدیل آشپزخانه اپن به دکوری برای نمایش خانه تبدیل شد. پخت و پز غذاهای سنتی و بودار متوقف و بیشتر پول آقای خانه صرف تهیه و تجهیز وسایل لوکس و گرانقیمت داخل آشپزخانه شد.

حالا در بیشتر خانه‌ها بخصوص خانه مرفه‌نشینان شمال شهر دیگر غذایی پخته نمی‌شود. وعده‌های اصلی غذا فراموش شده و اعضای خانه حتی برای سر سفره نشستن هم دور هم جمع نمی‌شوند.

غذاهای آماده، کنسروی و رستورانی جایگزین غذاهای سالم خانه شده و دیگر خبری از غذاهای بوداری چون خورش، آش، کشک‌بادنجان و حتی کته هم نیست.

فرزندان این خانواده‌ها نیز شرایطی برای یادگیری و در واقع تمایلی به پخت و پز ندارند. حال تصور کنید اگر در این بین دختر و پسری از این نوع خانواده‌ها به هم علاقه‌مند و به میمنت و مبارکی وصلت کنند کودک بینوای آنها چگونه و با چه غذاهایی رشد خواهد کرد؟ چه بیماری‌هایی در کمین او خواهد بود؟ آیا او می‌تواند به خوبی رشد کرده و صاحب نسلی سالم شود؟

بیشتر بیندیشیم؟

آشپزخانه‌های اپن از رهاوردهای غرب است و با فرهنگ آنها سازگاری دارد؛ فرهنگی که روابط خانوادگی مستحکم و عاطفی بین اعضای آن کمتر به چشم می‌خورد.

خب، مسلم است خانه‌ای که افراد به ضرورت در آن جمع شوند دیگر آشپزخانه گرم و دل‌انگیزی نخواهد داشت. در این نوع آشپزخانه‌ها نوع آشپزی و زمان وقت‌گذاری برای تهیه غذا با نوع طبخ غذاهای اصیل سنتی ایرانی تفاوت دارد.

در دوره‌ای اروپاییان بر این عقیده بودند که اگر آشپزخانه اپن شود، خانم‌ها در حین تدارک غذا بیشتر در بحث‌های اجتماعی خانه شرکت می‌کنند بنابراین روحیه آنها تقویت و تعاملات اجتماعی آنها بهتر می‌شود؛ اما از نظر روان‌شناسی ثابت شد که آشپزخانه فضایی برای تمرکز خانم‌هاست.

زنان هر زمان که بخواهند ذهن خود را آرام کنند، یا برای مدیریت خانه و ارائه خدمات بهتر نیاز به تفکر داشته باشند، همزمان با کار در آشپزخانه به اهداف خود خواهند رسید بنابراین آشپزخانه‌های اپنی که با فضای شلوغ سالن و نشیمن ادغام و درگیر هستند، نمی‌توانند مکان مناسبی برای تمرکز باشند.

از معایب دیگر این نوع آشپزخانه‌ها آن که، به گونه‌ای طراحی شده‌اند که از سمت سالن پذیرایی دید دارند.

یعنی اگر مهمانی وارد شود و بخواهد در سالن بنشیند درست روبه‌روی آشپزخانه و در مقابل خانم خانه قرار خواهد گرفت. مسلما این شرایط برای یک کدبانوی اصیل ایرانی سخت و طاقت‌فرسا خواهد بود.

معمولا اکثر خانم‌ها هنگامی که در خانه مهمانی دارند دوست دارند بدون آن‌که در معرض دید مهمان باشند کارهای خود را انجام داده و از نگاه دیگران مصون و محفوظ بمانند. این امر می‌تواند تا حدود زیادی رفت‌وآمدهای خانوادگی را هم دچار مشکل سازد.

فاخره بهبهانی


نظر خوانندگان:*
لطفاً نظرات را فارسی وارد کنید
نام:*    پست الکترونیک:





کد بالا را وارد کنید(بزرگ و کوچکی حروف تاثیری ندارد):




 
اخبار مرتبط: